Expo Osaka 2025 İçin Tasarlanmış Ülke Pavyonları
Japonya'nın Osaka şehri, milyonlarca ziyaretçiyi çekmesi beklenen uluslararası bir etkinlik olan 2025 Dünya Fuarı'nı organize etme teklifini kazandı. 13 Nisan 2025'te başlayıp 13 Ekim 2025'te sona erecek olan organizasyona Mimar Sou Fujimoto ana planı oluşturma ve katılımcı ülkelerden tasarımcılara rehberlik etme sorumluluğunu üstlenerek Expo Site Tasarım Yapımcısı olarak seçildi.
Expo 2025 Osaka, her biri serginin temasının kendi yorumlarını sergilemek için pavyonlar ve enstalasyonlar geliştiren 150'den fazla ülkeye ve birkaç uluslararası kuruluşa ev sahipliği yapacak. Sou Fujimoto'ya göre, genç tasarımcılar ve mimarlar, inovasyon ve deneyleri teşvik etmek amacıyla site genelinde küçük ölçekli binalar için komisyon alma fırsatına sahip olacaklar.
1. İsviçre Pavyonu

Tasarımcısı Manuel Herz Architekten'e göre, İsviçre pavyonu, doğal ve insan yapımı dünyaların nasıl bir arada var olabileceğini göstermeyi amaçlayan "doğaya gömülü bir bina" olacak.
Yapı bitkilerle çevrili ve folyo benzeri plastikle kaplanmış hafif, küresel yapılardan oluşacak. Kaplama, etkinlikten sonra mobilya olarak yeniden tasarlanırken, modüler çelik yapısı da yeniden kullanılacak.
Sergi alanı, dikey dolaşım ihtiyacını ortadan kaldıracak ve stüdyonun "önceki tüm İsviçre pavyonlarının en küçük ayak izini" yaratma hedefine ulaşmasına yardımcı olarak zemin seviyesinde olacak.
2. Suudi Arabistan Pavyonu

Suudi Arabistan'ın pavyonu, krallığın geleneksel köylerinin mimarisinden ilham alınarak tasarlandı.
Tasarım stüdyoları 59 Productions ve Squint/Opera ile işbirliği içinde geliştirilen görsel-işitsel enstalasyonlarla zenginleştirilen pavyon Suudi Arabistan'a özgü bitkilerle kaplı bir ön avlu ile bir dizi açısal hacimlere bölünecek. Ziyaretçiler için giriş olarak da kullanılacak olan ön avlu dar ve dolambaçlı sokaklardan oluşan bir ağa sahip.
Foster + Partners, pavyon için malzeme seçimlerini taş gibi düşük karbonlu seçimlerden olacağını söyledi. Ayrıca pavyon yapısöküm ve yeniden kullanım için özel olarak tasarlanacak.
Pavyonun ayrıca yağmur suyu geri dönüşümü ve elektrik üreten fotovoltaik teknolojileri de içermesi bekleniyor.
3. Hollanda Pavyonu

Hollandalı stüdyo RAU Architects tarafından tasarlanan Hollanda Pavyonu, yükselen güneş etrafında düzenlenmiş ve dalgalı su benzeri cephelerle çevrelenmiş bir yapı olacak.
Bu tasarım, pavyonun dünyanın yenilenebilir enerjiye geçişinde suyun potansiyelini sergileyecek olan pavyon aynı zamanda etkileşimli sergilerini yansıtan temiz enerjinin bir sembolü olarak tasarlanmıştır.
4. Bahreyn Pavyonu

Lübnanlı mimar Lina Ghotmeh, Bahreyn pavyonu için ülkenin denizcilik ve liman tarihinden ilham alarak ahşap bir yapı tasarladı.
Alüminyum detaylarla tamamlanan ahşap form, Doğu Arabistan ve Doğu Afrika kıyılarında ağır malların ticareti için kullanılan tekneler olan geleneksel Bahreyn dhow'una göre modellenecek. Yapı, Expo'dan sonra kolayca demonte edilecek ve geri dönüştürülecek şekilde tasarlandı.
5. Çek Cumhuriyeti Pavyonu

Apropos Architects tarafından tasarlanan Çek pavyonu cam dış cephesiyle ve sarmal formuyla Çek Cumhuriyeti'ndeki cam yapımı geleneğine atıfta bulunurken aynı zamanda sergi alanlarının düzenini yansıtır.
Strüktürel konsept CLT (Çapraz Lamine Ahşap) panellerden oluşan bir iskelet sisteminden oluşuyor. Yapı aynı zamanda ziyaretçileri hareket etmeye teşvik etmek ve fiziksel egzersizin önemini vurgulamak için tasarlanmıştır.
6. Fransa Pavyonu

Coldefy& Associés ve Carlo Ratti Associati tarafından tasarlanan pavyon Fransa'nın kültüre ve doğal çevreye katkısını göstermeyi amaçlıyor.
Expo'nun ana girişinden görülebilen küp şeklindeki yapı, zemin seviyesinden başlayan ve Fransa'da farklı manzaraları çağrıştırmak için tasarlanmış bir çatı bahçesinde sona eren bir dolambaçlı yol içerecek.
7. Singapur Pavyonu

DP Architects tarafından tasarlanan pavyon ''Hayallerin şekillendiği yer'' sloganıyla şekilleniyor. 17 metre yüksekliğindeki yapı geri dönüştürülmüş disklerle kaplı ve küre şeklindedir.
Penceresiz kürenin içinde, ziyaretçiler için turizmi teşvik etmeyi amaçlayan Singapurlu sanatçılar tarafından yemek, kültür ve sanata odaklanan bir dizi multimedya enstalasyonu olacak.
8. Kuveyt Pavyonu

LAVA Architects tarafından tasarlanan Kuveyt Pavyonu, ''ülkenin misafirperverliğini '' temsil etmek için kanatlar üzerine modellenen geniş bir çatı manzarasıyla büyük bir giriş oluşturacak.
Pavyonun tasarımı Kuveyt'in kültüründen izler taşıyor. Geceleri aydınlatılan yarı saydam bir cephesi olan yapı, çölde yıldızlı bir gecenin altında dinlenme ve yansıma fikrinden ilham alan merkezi bir kubbe etrafında şekillenmiştir.
9. Japonya Pavyonu

Tokyo firması Nikken Sekkei ev sahibi Japonya pavyonunun mimari tasarımına liderlik ediyor.
Pavyon, yeniden kullanılabilir çıtalardan ve çapraz lamine ahşaptan oluşan dairesel bir şekle sahip olacak. Bu dairesel tasarım yaşam döngüsünü temsil edecek. Ayrıca ''Japon estetiğinde döngüsellik kavramını'' inceleyecek.
10. Avustralya Pavyonu

Avustralyalı stüdyo Buchan, ülkesinin pavyonunun kıvrımlı tasarımını yerli okaliptüs bitkilerinde yetişen odunsu bir meyve olan gumnuta sakızından ilham alıyor.
Yapı aynı zamanda Avustralya halkının sıcaklığını, enerjisini ve iyimserliğinin bir temsili olarak tasarlanmış.
Ziyaretçiler ''Güneşi yakalamak'' temasıyla benzersiz bir yolculuğa çıkacak ve etkileyici bir deneyim yaşayacaklar.
11. İtalya Pavyonu

Pavyon Mario Cucinella Architects tarafından ziyaretçilere adeta İtalya'nın havasını soluyor hissini vermek için tasarlanacak. Yapı Tiyatro, İdeal Şehir ve İtalyan Bahçesi adında üç alandan oluşacak.
İtalyan Pavyonu'nun cephesi revak benzeri büyük bir atriyumu çevreleyen uzun sütunlardan oluşacak. Pavyonun iç mekan tasarımı ise Rönesans resimlerinin renkleri ve kentsel manzaraların ölçeğini alacak.
12. Birleşik Krallık Pavyonu

Woo Architects tarafından tasarlanan Birleşik Krallık Pavyonu geri dönüşümlü 10'a 10 metrelik bir ızgara yapısına sahip olacak. Çatılar güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji teknolojilerine uyum sağlayacak şekilde tasarlanarak enerji verimliliğini en üst düzeye çıkarıyor.
Pavyonun modüler yapıda olması inşaat verimliliğini optimize etmek ve müşterilerin zaman açısından kritik ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirilmiştir.
13. ABD Pavyonu

Trahan Architects ABD pavyonunu bir kanyon olarak tasarladı. Yapı, duvarların içinde LED ekranlarla çevrili asılı bir küp olacak. Bu ekranlarda ziyaretçileri ''Amerika Birleşik Devletleri'nin canlı bir deneyimine'' kaptırmayı amaçlayan Amerikan manzaraları olacak.
Pavyonun çelik, gergi kumaş ve HVAC tesisatı gibi malzemelerinin Tokyo Olimpiyatları'nın sökülmüş yapılarından temin edilecek ve Expo 2025'in kapanmasının ardından malzemelerin gelecekte kullanılmak üzere tekrar depolanması planlanıyor.